Aleksander Baron - szef kuchni, restaurator, autor książek kulinarnych. Książka Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści, której jest współautorem, została uhonorowana 22. nagrodą Gourmand World Book Awards.
Jest autorem bestselleru Kiszonki i fermentacje, dzięki której jego kiszonki zna cała Polska. Niepowtarzalny styl Barona jest rozpoznawany zarówno w Polsce, jak i na świecie, dzięki licznym pokazom, w których uczestniczył jako reprezentant naszego kraju.
To weź udział w ekskluzywnych praktycznych warsztatach, podczas których pod okiem doświadczonego Szefa Kuchni przećwiczysz podstawowe techniki fermentacji i kiszenia produktów takich jak: burak, rzodkiewki, ogórki, borowiki.
W trakcie warsztatów przećwiczysz tajniki kulinarne wykorzystywane przez Aleksandra Barona (autora książki Kiszonki i fermentacje) i poznasz jego autorskie rozwiązania,
Zdobędziesz szeroką wiedzę na temat technik i patentów kiszenia i fermentacji oraz wykorzystywania produktu do maksimum,
Poznasz najlepsze sposoby obróbki powszechnie dostępnych składników, tak aby stały się atrakcyjnymi i innowacyjnymi dodatkami, co przełoży się na wysokiej jakości smak kompletnych dań,
Dowiesz się, jak dzięki wykorzystaniu prostych składników zachwycić gości smakiem i innowacyjnością dania,
Przygotujesz pozycje m.in. z buraka, ogórka, borowików w myśl idei zero waste,
Otrzymasz wskazówki na temat odpowiedniego prezentowania dań, które powoduje, że gość „je już oczami”.
Warsztat kulinarny – uczestnicy warsztatów samodzielnie pod okiem prowadzącego przygotują dania i poznają metody obróbki składników, które będą mogli wykorzystać w codziennej pracy szefa kuchni.
100% interakcji – każdy z uczestników będzie mógł skonsultować każdy etap pracy z prowadzącym Aleksandrem Baronem.
Żadnej zbędnej teorii – nie marnujemy Waszego czasu. Warsztaty poprowadzi ekspert, który pokaże wyłącznie najlepsze rozwiązania kulinarne.
Szef kuchni i restaurator, współgospodarz programu "Widelcem po mapie" na antenie Kuchni+. Przez kilka lat prowadził autorską restaurację Solec 44 w Warszawie. Znany z zamiłowania do polskiej kuchni, lokalnych produktów najwyższej jakości i odważnego łączenia smaków. Na nowo odkrywa stare receptury i składniki, stale eksperymentuje. Lubi zaskakiwać i wybijać odbiorców z ich strefy komfortu. Bliskie są mu idee Slow Food. Nie od razu trafił do gastronomii - za młodu pociągała go sztuka. Studiował na wydziale rzeźby warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych, ale nie zagrzał tam miejsca. Wyjechał do Szkocji, gdzie imał się różnych zajęć, by zarobić na utrzymanie. Pracował na zmywaku, podawał jedzenie, gotował. Mozolnie piął się po szczeblach kariery w gastronomii, by w końcu zostać szefem kuchni restauracji w Edynburgu.
Poznań, 23 lipca 2019 r.
CookUp Studio Kulinarne
godz. 10:00-17:00
Potrzebujesz informacji?
Skontaktuj się z nami!